loader image

Το φαινόμενο της γρήγορης μόδας

«Το φαινόμενο της γρήγορης μόδας σε μεγάλες εταιρείες ρούχων »

Γράφει η Ευρυδίκη Λυμπεράτου Γ’ Γυμνασίου

 

Σήμερα, ο υπερκαταναλωτισμός είναι ένα φαινόμενο που κυριεύει τον κόσμο και δυστυχώς πολλές εταιρείες μόδας έχουν αποφασίσει να τον εκμεταλλευτούν. Στην προσπάθειά τους να παράγουν έναν τεράστιο αριθμό ρούχων κάθε μέρα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και πολλά νέα σχέδια με σκοπό να ελκύσουν το κοινό τους, καταρρίπτουν κάθε ηθική.

Αρχικά, χρησιμοποιούν υφάσματα χείριστης ποιότητας τα οποία αποτελούνται κατά βάση από πλαστικό, αφού είναι πιο οικονομικό. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσουμε τις ταμπέλες πολλών ρούχων, αναφέρουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό του υφάσματος αποτελείται από συνθετικό. Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και σε εμάς τους ίδιους. Είναι δυνατό, φορώντας ρούχα από πλαστικό να αυξηθεί η πιθανότητα ένα άτομο να αποκτήσει καρκίνο. Επίσης, πλένοντάς τα στο πλυντήριο φεύγουν μικροΐνες  οι οποίες καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μολύνονται τα νερά, τα ζώα που βρίσκονται μέσα τους και κατ’ επέκταση ο ανθρώπινος οργανισμός στον οποίο εισέρχονται μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Δευτερευόντως, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται στους εργαζομένους είναι απαράδεκτες. Συχνά προσλαμβάνεται προσωπικό κατά πλειοψηφία από αναπτυσσόμενες χώρες, το οποίο μπορεί να εργάζεται ακόμα και σε εξαντλητικά ωράρια, χωρίς διάλειμμα και με άσχημες συνθήκες εργασίας, λαμβάνοντας φυσικά ανεπαρκή μισθό. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για μια ακόμη φορά το κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού (που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή) με λιγότερα έξοδα.

Επιπλέον, το μήνυμα που μας μεταβιβάζεται είναι το να αγοράζουμε όλο και περισσότερα νέα ρούχα, που είναι στην τελευταία λέξη της μόδας, σε χαμηλότερες τιμές αλλά και ποιότητα που φυσικά δεν θα κρατήσουν στο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάγκη συχνής επαναγοράς ρούχων, στοιχείο που συνεπάγεται την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Όλο αυτό είναι λοιπόν ένας φαύλος κύκλος.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως για χάρη του χρήματος περνάει και η μόδα κρίση, αφού με αυτόν τον τρόπο κανένας πλέον δεν υιοθετεί το προσωπικό του στυλ που πηγάζει από τον δικό του χαρακτήρα. Επιπλέον, προβάλλονται συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς που πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά τον άνθρωπο δημιουργώντας ακόμα και προβλήματα στην ψυχική και σωματική του υγεία, όπως η νευρική ανορεξία.

Προσπαθώντας να μην ενθαρρύνουμε αυτό το φαινόμενο, συμβάλλουμε στην εξάλειψη της κακομεταχείρισης εργαζομένων, στην μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στην ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου.

 

Ευρυδίκη-Ζωή Λυμπεράτου Γ Γυμνασίου

Όμιλος Δημοσιογραφίας

 e-paideia-news