loader image
logo-ekpaideutiria-nea-paideia

28η Οκτωβρίου

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ…Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Η γιορτή που διοργάνωσαν φέτος οι μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Παιδεία» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν ξεχωριστή και ιδιαίτερη, όχι μόνο λόγω της επιτυχημένης συμμετοχής των παιδιών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά και γιατί μέσα από τα αφιερώματα, τα τραγούδια, τα δρώμενα και τις απαγγελίες μάς έδωσαν ένα διαφορετικό «μάθημα ιστορίας», ένα ταξίδι στην πολύπαθη ιστορία της Ελλάδας κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζει να καταγράψουμε τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές τις εκδήλωσης που έδωσαν τη δική του πινελιά και ενίσχυσαν την κουλτούρα που απέπνεε η φετινή μας εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Χρονικού του Πολέμου προβλήθηκε –μεταξύ άλλων- η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο: «Ο Ντούτσε αφηγείται…» μεταξύ των ετών 1942 και 1945 – όσο δηλαδή εξελισσόταν η τριπλή (γερμανική-ιταλική-βουλγαρική) κατοχή της Ελλάδας. Το φιλμ σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει. Επίσης, παρουσιάζει όλο το χρονικό του Ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας μέσα από τη σκοπιά του Μουσολίνι. Χρησιμοποιώντας το χιούμορ αποδομεί τη φασιστική προπαγάνδα που συνίστατο στη δικαιολόγηση της ήττας του ιταλικού στρατού λόγω καιρικών συνθηκών και γεωμορφικών δυσκολιών.

Μεταξύ των επετειακών τραγουδιών που έπαιξε η ορχήστρα των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Παιδεία» και τραγούδησαν οι μαθητές της χορωδίας ήταν και το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή» σε στίχους και μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη. Τόσο οι φωνές των ταλαντούχων μαθητών μας όσο και η εξαιρετική διασκευή του τραγουδιού από τον Μουσικό μας κ. Παπαναστασίου Νικόλαο προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση στο κοινό που πληροφορήθηκε και την άγνωστη -σχεδόν σε όλους μας- ιστορία του τραγουδιού, η έμπνευση του οποίου συνδέεται με την περίοδο της Κατοχής.

Ο ίδιος ο Τσιτσάνης, σε συνεντεύξεις του, είχε εξηγήσει πως εμπνεύστηκε τους στίχους της «Συννεφιασμένης Κυριακής» την περίοδο της Κατοχής.

«Θυμάμαι αποβραδίς είχε γίνει μπλόκο από τους Γερμανούς σ’ ένα κουτούκι και κανείς μας δεν ήξερε, ποιος θα φύγει ζωντανός από μέσα. Μ΄ έβαλαν και έπαιζα μέχρι το πρωί. Το χάραμα μας άφησαν να φύγουμε. Έξω το χιόνι ήταν στρωμένο και όπως πήγαινα για το σπίτι, είδα τόπους-τόπους πηχτό κόκκινο αίμα. Μέσα στο λίγο φως, είδα το παλικάρι που ήταν σκοτωμένο. Γύρισα σπίτι μου και έγραψα το τραγούδι» είχε πει σε συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάνη, το 1972.

Η εκδήλωση έκλεισε με το μονόπρακτο «Ο Σπιούνος» του Μπέρτολντ Μπρεχτ που απέδωσε ομάδα μαθητών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας. «Ο Σπιούνος» είναι ένα από τα 24 μονόπρακτα του σπονδυλωτού έργου «Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ» (1938) στο οποίο προβάλλεται μία από τις ακραίες μορφές του Ναζισμού, δηλαδή αυτή κατά την οποία παιδιά καταδίδουν τους γονείς τους για αντικαθεστωτική συμπεριφορά. Οι μαθητές μας ερμήνευσαν τους ρόλους με μεγάλη επιτυχία και κατάφεραν να αναδείξουν την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης των νέων απέναντι σε φαινόμενα που δεν τιμούν τον Άνθρωπο.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Νέα Παιδεία», καθώς και στους καθηγητές που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.