Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, 25 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Νέα Παιδεία επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Λασκαρίδη μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Διευρύνοντας τις δράσεις της Λέσχης Βιβλίου” του σχολείου τους.
Η πρώτη στάση ήταν η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, όπου η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, Παναγιώτα Δεδετζή, τους μίλησε για το Ίδρυμα, την ιστορία και τις δράσεις του, εστιάζοντας περισσότερο στην ίδρυση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, τον ρόλο της στην κοινωνία και τις δράσεις της για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με σκοπό την προώθηση και καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση για την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης, τον τρόπο επεξεργασίας του υλικού της, καθώς και για τους όρους καταλογογράφησης και ταξινόμησης, τον εμπλουτισμό της συλλογής, τη διαδικασία δανεισμού των βιβλίων, αλλά και του μη βιβλιακού υλικού. Έγινε λόγος για το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου και του αρχειονόμου, για την ιστορία του βιβλίου, καθώς και για την ιστορία και τα είδη των βιβλιοθηκών. Τέλος, τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και γνώρισαν καλύτερα τη συλλογή της, αποκομίζοντας γνώσεις και ιδέες.
Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, η επιμελήτρια παλαιού και σπάνιου υλικού, Βέρα Ανδριοπούλου, παρουσίασε στα παιδιά τον χώρο όπου στεγάζονται τα παλαιότερα βιβλία των συλλογών μας και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης, αλλά και για τις ειδικότητες εργαζομένων (βιβλιοθηκονόμοι, συντηρητές, ιστορικοί, φιλόλογοι) που απασχολούνται στις ειδικές συλλογές.
Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με την ιστορία της τυπογραφίας, με έμφαση στα πρώτα τυπωμένα βιβλία, όπου τα παιδιά συμμετείχαν με καίριες ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Στο τέλος, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά δείγματα από τους θησαυρούς της Ιστορικής Βιβλιοθήκης: έργα-σταθμούς για την πρώιμη ελληνική τυπογραφία, όπως η πρώτη τυπωμένη έκδοση της Οδύσσειας (Φλωρεντία 1489), οι κωμωδίες του Αριστοφάνη (Βενετία 1498), η πρώτη έκδοση του Αρχιμήδη (Βασιλεία 1544), αλλά και εκδόσεις με εντυπωσιακή χειρόγραφη εικονογράφηση (Αγία Γραφή, Βενετία 1495) ή σπάνια έντυπη διακόσμηση με χρυσό (Αμμώνιος, Υπόμνημα εις τας Πέντε Φωνάς, Βενετία 1500).