loader image
logo-ekpaideutiria-nea-paideia

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις στο νησί

Το πρόγραμμα “Μικρά Μολύβια” των Εκπαιδευτηρίων ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες διαφορετικών δημοτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα να συνεργαστούν για τη συγγραφή του δικού τους λογοτεχνικού βιβλίου.

Μέσα από τη δημιουργική αυτή διαδικασία τα παιδιά γνωρίζουν τα “μυστικά” της συγγραφής ενός βιβλίου, μαθαίνουν να συνεργάζονται ως ομάδα και, το κυριότερο, αποτυπώνουν και επικοινωνούν σε ένα δικό τους έργο τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 τα σχολεία που πήραν μέρος στο πρόγραμμα είναι τα εξής: Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία, 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, 11ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης οι καταξιωμένες συγγραφείς κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, κ. Ελένη Σβορώνου και κ. Ελένη Καρυδά, που με την εμπειρία και τις συμβουλές τους βοήθησαν σημαντικά στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Τις ευχαριστούμε πολύ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βροχή έφταναν οι αιτήσεις στη Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας. Πολλά ήταν τα σχολεία που ήθελαν να επισκεφτούν την Κρήτη και να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε ανασκαφές σε σημαντικά μνημεία του νησιού.

Λίγες μόνο ημέρες είχαν περάσει από την πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου και οι συμμετοχές των σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ. Το γεγονός αυτό δεν είχε προηγούμενο.

Εδώ και δύο εβδομάδες το πρώτο θέμα στο διαδίκτυο και στις σχολικές εφημερίδες ήταν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εξερευνώντας την ιστορία της Κρήτης., που είχαν συνδιοργανώσει το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδύαζε γνώση και ψυχαγωγία. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα δημοτικά σχολεία απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να υποβάλουν μία φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία του σχολείου τους και λίγη τύχη, καθώς μετά την υποβολή των συμμετοχών θα ακολουθούσε κλήρωση.

Πέντε δημοτικά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα θα κέρδιζαν μία πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Εκεί τα συγκεκριμένα σχολεία θα έμεναν σε κατασκηνώσεις ή ξενοδοχεία της

επιλογής τους, όπου θα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ανασκαφές, δίπλα σε έμπειρους και βραβευμένους αρχαιολόγους.

Στόχος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών των δημοτικών σχολείων με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας, με τρόπο βιωματικό.

Η μεγάλη ημέρα δεν άργησε να έρθει! Κάθε σχολείο που είχε υποβάλει συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούσε να στείλει έναν εκπρόσωπο στην τελετή της κλήρωσης. Έτσι, την ημέρα της κλήρωσης εκπρόσωποι σχολείων κατέφθαναν από όλα τα μέρη της Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όλα τα παιδιά ήταν ντυμένα επίσημα και η όλη διαδικασία ήταν ένα πραγματικά σπουδαίο και πρωτόγνωρο γεγονός για τη χώρα μας. Βέβαια, κοιτάζοντας κανείς τα πρόσωπα των παιδιών, κάτω από τα χαμόγελά τους μπορούσε να διακρίνει την αγωνία τους για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Ταυτόχρονα υπήρχε και ενθουσιασμός, που φαινόταν κυρίως από τις ζωηρές συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ τους.

— Δεν βλέπω να κερδίζουμε, είπε ο Αλέξης.

— Ναι, πολλά σχολεία συμμετέχουν τελικά, απάντησε ο Άρης.

— Μάλλον, έχετε δίκιο. Πόσες πιθανότητες να υπάρχουν; αναρωτήθηκε ο Ίωνας.

— Ε, δεν χρειάζεται να είμαστε δα και τόσο απαισιόδοξοι, βρε παιδιά, πετάχτηκε ο Παύλος.

— Καλά λες, φίλε μου. Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει.

Από ποιο σχολείο είσαι; τον ρώτησε ο Ίωνας.

— Από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. Εσείς;

— Εγώ είμαι από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια “Νέα Παιδεία”, στο Χαϊδάρι, απάντησε ο Άρης.

— Εγώ πηγαίνω στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, απάντησε η Ειρήνη.

— Δηλαδή μόνο εγώ δεν είμαι από την Αθήνα; παραπονέθηκε χαριτωμένα ο Αλέξης.

— Απ’ ό,τι φαίνεται, φίλε μου, έτσι είναι. Από πού είσαι, αλήθεια;

— Έχω έρθει από την Άρτα. Από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας.

— Α! Είναι φανταστικά στην Άρτα. Έχω περάσει πολλές φορές από την πόλη σου πηγαίνοντας για το χωριό μου, παρατήρησε ο Άρης.

— Κι εμένα το χωριό μου είναι στα Γιάννενα και πηγαίνουμε συχνά εκεί εκδρομή με την οικογένειά μου, συμπλήρωσε ο Ίωνας. Είσαι πολύ τυχερός που μένεις στην επαρχία.

— Αν σας πω ότι κι εμένα ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Άρτα, θα το πιστέψετε; τους ρώτησε ο Παύλος.

— Γιατί να μην το πιστέψουμε; Εγώ είμαι από την Ηγουμενίτσα. Κοίτα που βγήκαμε όλοι Ηπειρώτες! σχολίασε χαμογελώντας η Ειρήνη.

— Να δεις που στο τέλος θα βγούμε και συγγενείς, είπε ο Αλέξης προκαλώντας τα γέλια των παιδιών της παρέας.

Τα παιδιά συζητούσαν για πολλή ώρα για τα χωριά τους και απορροφήθηκαν τόσο από τη συζήτηση που δεν πρόλαβαν να ακούσουν την ανακοίνωση των διοργανωτών για το ξεκίνημα της κλήρωσης.

— Καλή μας επιτυχία, ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο και έτρεξαν βιαστικά στις θέσεις τους.

Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Όλοι οι εκπρόσωποι των σχολείων ήταν καθισμένοι στις θέσεις τους και περίμεναν με αγωνία. Ο χρόνος δεν περνούσε με τίποτα και οι δείκτες του ρολογιού έμοιαζαν να έχουν σταματήσει στο ίδιο σημείο. Μια γλυκιά προσμονή είχε πλημμυρίσει την αίθουσα και ο καθένας προσδοκούσε το καλύτερο για το δικό του σχολείο.

Ξαφνικά, τη σιωπή και τις σκέψεις των παιδιών διέκοψε η υπεύθυνη της επιτροπής του Υπουργείου. Ανέβηκε στο βήμα, στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο, έβηξε κάπως αμήχανα και με σταθερή φωνή είπε:

— Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί δάσκαλοι, ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε. Εκ μέρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε όλους για το ενδιαφέρον σας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και για τη σημερινή παρουσία σας εδώ. Την κλήρωση θα κάνει ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Διευθυντής –ένας αγέρωχος και σοβαρός άνδρας με άσπρα αραιά γένια και μικροσκοπικά γυαλιά– ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, άρχισε την κλήρωση. Όλα τα ονόματα των σχολείων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον υποβάλλοντας τη σχετική φόρμα βρίσκονταν σε μια πλαστική γυάλα. Από εκεί ο Διευθυντής διάλεξε τυχαία πέντε σχολεία, εκφωνώντας δυνατά τα ονόματά τους.

Ήταν τα παρακάτω δημοτικά σχολεία, τα οποία θα συμμετείχαν τελικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

— 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας!

— Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο .Νέα Παιδεία.!

— 11ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας!

— 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου!

— 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου!

— Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των σχολείων που κληρώθηκαν να προσέλθουν στο βήμα και να παραλάβουν τον φάκελο με τις οδηγίες του ταξιδιού τους. Και πάλι ευχαριστούμε πολύ όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή τους και συγχαίρουμε τους τυχερούς μαθητές, διευκρίνισε η υπεύθυνη.

Τα παιδιά, σχεδόν τρέχοντας, ανέβηκαν στην εξέδρα και παρέλαβαν το καθένα τον φάκελο με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους.

Τα βλέμματα του Αλέξη, του Άρη, του Ίωνα, του Παύλου και της Ειρήνης συναντήθηκαν με μια απρόσμενη χαρά, αλλά και με μια έκδηλη περιέργεια για το τι θα περιλάμβανε ακριβώς αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το σίγουρο είναι ότι θα ήταν αυτοί οι μαθητές που θα ξανασυναντιούνταν και θα ένωναν τις ζωές τους αυτές τις πέντε ημέρες στην Κρήτη με τον πιο παράξενο τρόπο. Τώρα όμως είχαν κάθε λόγο να χαίρονται και να είναι ευχαριστημένοι για την τύχη των σχολείων τους και την υπέροχη εκδρομή που θα πήγαιναν.