Πληροφορική

Το σχολείο μας, οδηγώντας μπροστά στις εξελίξεις και εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες και νεωτεριστικές μεθόδους παιδαγωγικής, υιοθετώντας, τις αρχές του«Κοινωνικό - Διαλεκτικού Εποικοδομισμού»,  παρέχει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο σε όλους τους μαθητές μας, ουσιαστικές γνώσεις και εξοικείωση με τον κόσμο της τεχνολογίας και των υπολογιστών, σε ένα πλαίσιο:

ομαδοσυνεργατικής μάθησης,

με διαθεματικές δραστηριότητες  που προσεγγίζουν τη γνώση ολιστικά και σαν στόχο έχουν

την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης,

την αυτενέργεια των μαθητών μας

και την παραγωγή υλικού και εργασιών  από τους ίδιους, που είναι προϊόν ανώτερης μάθησης.

Η φιλοσοφία της  παιδαγωγικής μεθοδολογίας που υιοθετούμε

Οι αλλαγές στο χώρο παραγωγής της γνώσης, της τεχνολογίας και της εργασίας, στην αντίληψη του οικοσυστήματος και της οικουμενικότητας στη φύση και την πολυμορφία των κοινωνικών, πολιτιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να έχουν αντίκτυπο στο χώρο διδασκαλίας των Νέων Τεχνολογιών των Εκπαιδευτηρίων μας. Κατά τη διδασκαλία μας, δίνουμε έμφαση σε στόχους διδακτικούς, μαθησιακούς, οργανωτικούς, επικοινωνιακούς, καθώς και στην αλληλεπιδραστικότητατου υπολογιστή με τον μαθητευόμενο.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ενεργός συμμετοχή  των μαθητών μας στη μαθησιακή διαδικασία. Αυτός είναι ένα από τους λόγους που ο υπολογιστής αποδεικνύεται ως ένα εξαιρετικό μέσο για τα παιδιά και τα βοηθά να αυτοσυγκεντρώνονται στο έργο τους. Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο σεβασμό, στη διαφορετικότητα του ρυθμού και του στιλ μάθησης κάθε μαθητή μας, καθώς ενστερνιζόμαστε τη θέση ότι κάθε μαθητής μας είναι  πραγματικά μοναδικός.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών μας στη διδασκαλία των Νέων Τεχνολογιών.

Θεωρούμε πώς η χρήση των γνωστικών και επικοινωνιακών εργαλείων που παρέχει ο υπολογιστής δεν είναι εύκολη και αυτονόητα εποικοδομητική. Ο δάσκαλος είναι εκείνος, που τις κατάλληλες μαιευτικές μεθόδους του, τις ιδέες του, την ενθάρρυνσητην επινόηση κινήτρων μάθησηςτις ερωτήσεις, το συντονισμό της συζήτησης και την υποβοήθηση των  μαθητών μας και κυρίως με την κατανόηση και την αξιολόγηση του παιδαγωγικού νοήματος των διαφόρων δραστηριοτήτων θα κατορθώσει να μετατρέψει τον υπολογιστή σε εργαλείο γνωστικής ανάπτυξης. Στα άρτια εξοπλισμένα εργαστήριατων εκπαιδευτηρίων μας, η σχέση δασκάλου μαθητή αλλάζει ποιοτικά. Πρώτιστο μέλημά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι οι δάσκαλοι να στέκονται δίπλα στους μαθητές και να τους βοηθάνε ουσιαστικά

Σε αυτά τα πλαίσια το σχολείο μας πρωτοστατεί, πάντα, σε ένα ευρύ  φάσμα παιδαγωγικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών καινοτομιών:

Έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Cambridge στο γνωστικό αντικείμενο της πληροφορικής. Από το 2004 το σχολείο μας είναι εξεταστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για τα διπλώματα CAMBRIDGE IT SKILLS και CAMBRIDGE ICT Starters  .

Εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Β. ΓΚΙΟΥΡΔΑ και τα βιβλία μας «ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και  «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ». Τα 2 αυτά βιβλία αποτελούν έναν πραγματικά πολύτιμο οδηγό για γονείς και μαθητές για τα Windows και το Office.

Η διδακτική διαδικασία ενισχύεται με τη χρήση του διαδραστικού πίνακαSMARTBOARD ο οποίος αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Αθηνών . Συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα, υπότροφο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) κυρία Ραφτοπούλου Ζαφειρία, σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Σήμερα η εκπαίδευση της Πληροφορικής στο σχολείο μας ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και έχει δύο κύριες κατευθύνσεις: την Εφαρμοσμένη και τη Θεωρητική. Η πρώτη έχει ως στόχο την ενασχόληση του μαθητή με τη χρήση των προϊόντων της Πληροφορικής, που είναι το λογισμικό εφαρμογών, ενώ η δεύτερη εισάγει…
Το σχολείο μας, πρωτοπορεί και εφαρμόζει καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της πληροφορικής με στόχο να προάγει ανώτερες μορφές μάθησης. Εδώ και 6 χρόνια έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο γνωστικό πεδίο της πληροφορικής με τα διπλώματα  Cambridge International Diplomain IT Skills Foundation for Young Learners. Σχεδιασμένα ως εισαγωγή στον κόσμο της Τεχνολογίας των…
Στο γυμνάσιο καλύπτεται η ύλη του ΥΠΕΠΘ εμπλουτισμένη από τη διδασκαλία της ύλης των διπλωμάτων Cambridge IT Skills Awards. Είναι βασισμένο στο σύγχρονο λογισμικό και πληρεί τις απαιτήσεις της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εξετάζει τις πιο σημαντικές δεξιότητες…
Στο Λύκειο καλύπτεται η ύλη του ΥΠΕΠΘ προσανατολισμένη στο πνεύμα των πανελλαδικών ενώ παράλληλα συνεχίζεται και διδασκαλία της ύλης των διπλωμάτων Cambridge IT Skills Awards. Στους μαθητές της A' Λυκείου πραγματοποιείται για εισαγωγή στον προγραμματισμό με την βοήθεια των εγκεκριμένων από το ΥΠΕΠΘ λογισμικών ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ και MICRO WORLDS PRO. Στους…